Skip to main content

Preventief onderhoud

Preventief Onderhoud van CMS en basis extensies

Hoe pijnlijk is het wel niet om te moeten vertellen dat de gegevens van klanten zijn ingezien, dat er beschamende zaken op je site zijn gezet, of zelfs malware waarmee de bezoekers besmet raken? Of dat er via uw accounts spam wordt gestuurd, waarna vervolgens uw echte mails niet meer aankomen? 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de software up-to-date te houden. Regelmatig komen er namelijk updates uit van Joomla of WordPress waarin verbeteringen zijn doorgevoerd, bugs zijn opgelost,  maar ook beveiligingslekken zijn gedicht. Ditzelfde geldt voor de extensies die zijn gebruikt voor extra functionaliteiten op de website. Het is zaak om het CMS (lees Joomla of WordPress) en de extensies bij te werken naar de laatste veilige en stabiele versies. Wij zorgen dat het CMS en deze extensies het hele jaar door worden bijgewerkt naar de laatste stabiele versies. Indien er een belangrijk beveiligingslek is gedicht horen we dat als eerste. Wij houden deze berichten in de community voor u in de gaten zodat u hier geen omkijken naar heeft.

Daarnaast plaatsen we uw website ook in een professioneel monitoringsysteem. De bestanden van uw website worden 8x per dag controleert. Wanneer er ergens een lek zit, zullen kwaadwillende deze webbestanden (willen) aanpassen. Ogenschijnlijk lijkt er niks mis met uw site, maar ondertussen kan hetgeen wat in bestanden geplaatst is, wel schade aanrichten. Dit monitoringsysteem meldt het ons direct wanneer er een wijziging aan cruciale bestanden is doorgevoerd  waardoor we constant op de hoogte blijven van eventuele ongewenste wijzigingen en indien nodig direct actie kunnen ondernemen. 

In de basis van preventief onderhoud zijn tevens licentiekosten inbegrepen voor professionele extensies. Deze worden verderop toegelicht.

Voordelen van een overeenkomst voor preventief onderhoud:

 • U zich enkel hoeft te concentreren op de inhoud van uw website omdat belangrijke updates automatisch uitgevoerd worden.
 • Door de leverancier gevonden problemen en veiligheidslekken worden automatisch na elke update opgelost.
 • Door het gebruik van de nieuwste CMS-updates is de veiligheid van uw website is gewaarborgd en voldoet deze aan de laatste stand van de techniek.
 • Extensies en taalbestanden worden voor u up-to-date gehouden, zodat de compatibiliteit met de geïnstalleerde Joomla-versie gewaarborgd is.
 • Er worden door ons extra back-ups gemaakt die lokaal worden opgeslagen zodat we altijd nog een back-up hebben als er iets misgaat bij de hoster zelf.
 • De belangrijkste bestanden van uw website worden automatisch 8x per dag gecontroleerd zodat verdachte wijzigingen snel worden ontdekt.
 • Indien uw website om welke reden dan ook offline gaat, krijgen wij daar automatisch bericht en kunnen we meteen actie ondernemen.
 • Er worden door ons licentiekosten afgedragen aan de verschillende leveranciers van de professionele extensies waardoor we nieuwste versie van deze software het hele jaar door kunnen downloaden en hulp kunnen inroepen van deze leveranciers als iets niet meer werkt, zodat problemen snel worden opgelost.
 • De licentiekosten voor de template van € 10,- per maand worden ook door ons afgedragen. 
 • Er kan hulp worden ingeroepen van deze leveranciers op moment dat dat nodig om snel problemen op te lossen.
 • Er hoeft niet eerst groot onderhoud gepleegd te worden aan de website bij nieuwe wensen of wijzigingen, zodat we snel aan de slag kunnen.
 • Geen extra aanschafkosten voor betaalde extensies bij noodzakelijke updates.

Hoe gaan we tijdens een update te werk?
We maken voorafgaand aan iedere update een extra back-up die we extern van de hoster opslaan. Na de update controleren we globaal de werking van de website. Als blijkt dat deze na een update niet goed functioneert, dan zetten we de back-up terug en nemen we contact met u op om een plan van aanpak te bespreken. De extra werkzaamheden die nodig zijn om toch naar de laatste (veilige) versie te komen vallen niet binnen het Preventief onderhoud. Een overeenkomst voor Preventief onderhoud is geen garantie voor het voorkomen van issues. Al het extra onderhoud dat nodig is om eventuele issues op te lossen wordt in overleg achteraf gefactureerd en/of via uw Strippenkaart verrekend. Lucians is niet aansprakelijk voor de geleden schade die voortkomt uit werkzaamheden aan de website of onbeschikbaarheid van het systeem. 

Kosten:
De jaarlijkse kosten voor Preventief onderhoud van het CMS en incl. licenties van de basis extensies zijn: € 215,-* voor Joomla sites en € 245,-voor WordPress sites
*) Exclusief BTW, alleen indien door ons gehost.

De basis extensies incl. de licentiekosten die wij hiervoor afdragen zijn:

 • Akeeba Professional (back-up functionaliteit) 
 • Admin Tools Professional (websitebeveiliging met firewall)
 • JSitemap Pro met basis SEO functionaliteiten (zoekmachine optimalisatie) (alleen voor Joomla)
 • Widgetkit Professional (voor de meer dynamische onderdelen van de site) 
 • JCE (uitgebreide tekst bewerker) incl. alle professionele plugins (alleen voor Joomla)
 • Regular Labs Professional (voor extra basis functionaliteiten) (alleen voor Joomla)
 • Nextend Slideshow (voor de slideshow of foto op uw homepage)
 • Yootheme template (€ 10,- p/m) voor het uiterlijk van de website en een groot deel van het zichtbaar functioneren.
 • Gratis gebruik van UNSPLASH account in de template. Unsplash is een enorme bibliotheek van kwaliteits- en gratis foto's en zit verwerkt in de mediabeheerder van de template (alleen bij YOOtheme Pro). In plaats van afbeeldingen naar uw computer te downloaden en ze vervolgens opnieuw naar uw website te uploaden, kunt u nu afbeeldingen rechtstreeks in uw lay-outs invoegen. Het uitproberen van verschillende afbeeldingen is eenvoudig. Zodra uw lay-out is voltooid en u klikt op Opslaan, worden de Unsplash-afbeeldingen gedownload naar uw mediamap. Alle afbeeldingen mogen commecieel gebruik worden op de website.

Om u een indruk te geven, alleen deze basis extensies bij elkaar hebben al een waarde van meer dan € 485,- per jaar aan licentiekosten als u deze zelf zou moeten aanschaffen.

Wat valt er niet onder een overeenkomst voor Preventief onderhoud voor basis extensies?

 • Grote upgrades (Major versions) van extensies of het CMS, denk hierbij bijvoorbeeld aan een upgrade van Joomla 3 naar 4. Dit komt echter maar eens in de 4 jaar voor. In zo’n geval zullen we altijd vooraf contact opnemen om samen te overleggen wat de wensen zijn en of dit nodig is of niet.
 • Alle extensies die niet zijn opgenomen in de lijst van basisextensies.
 • Het oplossen van problemen ongeacht of deze zijn ontstaan door een update of door bestaande bugs in het systeem. Zoals eerder al geschreven is een overeenkomst voor Preventief onderhoud is geen garantie voor het voorkomen van issues. Al het onderhoud dat nodig is om issues op te lossen wordt in overleg achteraf gefactureerd en/of via uw Strippenkaart verrekend.

Preventief onderhoud van uitgebreide extensies

Naast de basis extensies zijn in veel gevallen ook uitgebreide professionele extensies ingezet om extra functionaliteiten op uw website mogelijk te maken. Dit zijn vaak kostbare extensies. Denk o.a. aan extensies om een webshop te draaien of de vindbaaheid te vergroten, om evenementen op de website te automatiseren en/of reserveringen te doen, om professioneel discussies te laten voeren of uitgebreide formulieren met betalingen aan te bieden. Aan al dit soort extensies zijn licentiekosten verbonden. Deze licenties zijn niet verplicht, maar maken het wel mogelijk om de betreffende extensie(s) te blijven updaten en/of om de leverancier te mogen benaderen voor support, wat voor elke onderneming van groot belang is. Deze uitgebreide extensies komen met beveiligingsupdates uit maar vaak ook met extra functionaliteiten die ook weer commerciële kansen bieden. Door een overeenkomst met uitgebreide extensies aan te gaan voorkomt u tevens dat u tegen éénmalige hoge aanschafkosten aanloopt wanneer deze extensies een noodzakelijke update moeten ondergaan om b.v. een beveiligingslek, bug of ander probleem op te lossen. 

Voordelen van een uitgebreide update overeenkomst:

 • Net als bij de basis extensies om de beveiliging van uw website te vergroten en uw klantengegevens te beschermen.
 • Geen éénmalige hoge aanschafkosten voor uitgebreide extensies bij noodzakelijke updates.
 • Profiteren van de nieuwste functionaliteiten die met deze updates worden uitgebracht.
 • Bugs en veiligheidlekken die worden opgelost.

De jaarlijkse kosten voor het preventief onderhoud (het beheren, updaten en testen) en de licentiekosten zijn per extensie verschillend. Om de kosten zo laag mogelijk te houden worden van deze uitgebreide extensies alleen de noodzakelijke updates uitgevoerd. Denk aan het dichten van belangrijke beveiligingslekken of het oplossen van een storende bug. Indien u interesse heeft om deze uitgebreide extensies op te nemen in het preventief onderhoud dan maken we graag een interessant voorstel voor u.

Let op! We maken gebruik van Opensource software en extensies van derden die we niet zelf hebben ontwikkeld. We zijn daarom ook niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgschade doordat tijdelijk een onderdeel van de website niet werkt door bijvoorbeeld een update of bug in de software.