Lucians-logo

Preventief onderhoud

PREVENTIEF ONDERHOUD van CMS en basis extensies

Hoe pijnlijk is het wel niet om te moeten vertellen dat de gegevens van klanten zijn ingezien, dat er beschamende zaken op je site zijn gezet, of zelfs malware waarmee de bezoekers besmet raken? Of dat er via uw accounts spam wordt gestuurd, waarna vervolgens uw echte mails niet meer aankomen? 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de software up-to-date te houden. Regelmatig komen er namelijk updates uit van Joomla of WordPress waarin verbeteringen zijn doorgevoerd, bugs zijn opgelost,  maar ook beveiligingslekken zijn gedicht. Ditzelfde geldt voor de extensies die zijn gebruikt voor extra functionaliteiten op de website. Het is zaak om het CMS (lees Joomla en WordPress) en de extensies bij te werken naar de laatste veilige en stabiele versies. Wij zorgen dat het CMS en deze extensies minimaal 4x per jaar wordt bijgewerkt naar de laatste stabiele versies. Indien er een belangrijk beveiligingslek is gedicht zullen we hiervoor een extra moment inplannen om deze door te voeren. Wij houden deze berichten in de community voor u in de gaten zodat u hier geen omkijken naar heeft.

Daarnaast plaatsen we uw website ook in een professioneel monitoringsysteem. Dit is vooral van belang bij verouderde Joomla versies waar geen nieuwe updates meer voor woren uitgebracht. Juist dan wordt het systeem steeds kwetsbaarder en is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden. De bestanden van uw website worden 8x per dag controleert. Wanneer er ergens een lek zit, zullen kwaadwillende deze webbestanden (willen) aanpassen. Ogenschijnlijk lijkt er niks mis met uw site, maar ondertussen kan hetgeen wat in bestanden geplaatst is, wel schade aanrichten. Dit monitoringsysteem meldt het ons direct wanneer er een wijziging aan cruciale bestanden is doorgevoerd  waardoor we constant op de hoogte blijven van eventuele ongewenste wijzigingen en indien nodig direct actie kunnen ondernemen.

Voordelen van een overeenkomst voor preventief onderhoud

 • U zich enkel hoeft te concentreren op de inhoud van uw website omdat belangrijke updates automatisch uitgevoerd worden.
 • Door de leverancier gevonden problemen en veilihgeheidlekken worden automatisch na elke update opgelost.
 • Door het gebruik van nieuwste CMS updates is de veiligheid van uw website is gewaarborgd en voldoet deze aan de laatste stand van de techniek.
 • Extensies en taalbestanden worden voor u up-to-date gehouden, zodat de compatibiliteit met de geïnstalleerde Joomla-versie gewaarborgd is.
 • Er worden door ons fysieke back-ups van de website gemaakt die extern van hoster worden opgeslagen, wat in geval calamiteiten bij de hoster een veilig gevoel geeft.
 • De belangrijkste bestanden van uw website worden automatisch 8x per dag gecontroleerd zodat verdachte wijzigingen snel worden ontdekt.
 • Er wordt wekelijks een Sucuri scan uitgevoerd. (Alleen bij Business Hosting)
 • Indien uw website om welke reden dan ook offline gaat, krijgen wij daar automatisch bericht van en zullen we zo snel mogelijk contact met u opnemen.
 • Er kan hulp worden ingeroepen van leveranciers van deze extensies voor uw domeinnaam omdat wij jaarlijks de licentiekosten voor u afdragen.
 • Er hoeft niet eerst groot onderhoud gepleegd te worden aan de website bij nieuwe wijzigingen, zodat er snel gereageerd kan worden op uw wijzigingsverzoeken.
 • Geen extra aanschafkosten voor betaalde extensies bij noodzakelijke updates.

Hoe gaan we tijdens een update te werk?
We maken voorafgaand aan iedere update een extra back-up die we fysiek opslaan op onze eigen server. Deze extra back-up kan ook gebruikt worden wanneer de hoster een groot probleem heeft en de back-up daar niet meer beschikbaar is. Dit is echter een uitzonderlijke situatie, maar wij zijn liever goed voorbereid voor het geval dat. We voeren de update uit en testen of de website na de update nog goed functioneert. Indien de site problemen geeft, zetten we de back-up terug en nemen we contact met u op om een plan van aanpak te bespreken. Het terugzetten van de back-up in zo'n geval valt binnen de update overeenkomst. De eventuele werkzaamheden die nodig zijn om toch naar de laatste veilige versie te komen vallen niet binnen deze overeenkomst Preventief onderhoud. Hiervoor zal dan een aparte begroting voor worden opgesteld, maar dit komt echter zeer zelden voor.

Kosten
De jaarlijkse kosten voor Preventief onderhoud van CMS en basis extensies zijn: € 140,-

De basis extensies die hieronder vallen zijn:

 • Akeeba Professional (t.b.v. back-up functionaliteit)
 • Admin Tools Professional (t.b.v. o.a. websitebeveiliging)
 • Widgetkit Professional (voor de meer dynamische onderdelen van de site)
 • JCE (de uitgebreide tekst bewerker) incl. alle professionele plugins
 • NoNumber Professional (diverse handige extra functionaliteiten)
 • Nextend Slideshow (voor de slideshow op uw homepage)
 • ACL Manager (eenvoudig rechten beheren) 

Om u een indruk te geven, al deze extensies bij elkaar hebben een waarde van meer dan € 300 per jaar als u deze zelf zou moeten aanschaffen. Echter doordat we deze kosten over meerdere website kunnen en mogen verdelen, kunt u met een overeenkomst Preventief onderhoud hiervan meeprofiteren.

Wat valt er niet onder een overeenkomst voor Preventief onderhoud voor basis extensies?

 • Grote upgrades (Major versions) van extensies of het CMS, denk hierbij aan een upgrade van Joomla 3 naar 4. Dit komt echter maar eens in de 3 of 4 jaar voor. In zo’n geval zullen we altijd vooraf contact opnemen om samen te overleggen wat de wensen zijn en of dit nodig is of niet.
 • Alle extensies die niet zijn opgenomen in de lijst van basisextensies.

Let op! Een overeenkomst voor Preventief onderhoud is geen garantie voor het voorkomen van issues. Al het onderhoud dat nodig is om issues op te lossen worden in overleg achteraf gefactureerd en/of via uw Strippenkaart verwerkt.

Preventief onderhoud van uitgebreide extensies

Naast de basis extensies zijn in veel gevallen ook uitgebreide professionele extensies ingezet om functionaliteiten op de website mogelijk te maken. Dit zijn vaak kostbare extensies voor b.v. een professionele blog, webshop of evenementenmodule, maar ook de template zelf. Aan deze extensies zijn licentiekosten verbonden. Deze licenties zijn niet verplicht , maar maken het wel mogelijk om de betreffende extensie(s) te blijven updaten en/of om de leverancier te mogen benaderen voor support voor uw domeinnaam, wat voor uw onderneming van groot belang is. Deze uitgebreide extensies komen met beveiligingsupdates uit maar vaak ook met extra functionaliteiten die ook weer commerciële kansen bieden. Door een overeenkomst met uitgebreide extensies aan te gaan voorkomt u tevens dat u tegen éénmalige hoge aanschafkosten aanloopt wanneer deze extensies een noodzakelijke update moeten ondergaan om b.v. een beveiligingslek, bug of ander probleem op te lossen. 

Voordelen van een uitgebreide update overeenkomst

 • Net als bij de basis extensies de veiligheid van uw website verhogen om uw eigen en klantgegevens te beschermen.
 • Geen éénmalige hoge aanschafkosten voor uitgebreide extensies bij noodzakelijke updates.
 • Meteen gebruik maken van de nieuwste functionaliteiten die met deze updates worden uitgebracht.
 • Bugs en veilihgeheidlekken die worden opgelost.

De jaarlijkse kosten voor het preventief onderhoud (het beheren, updaten en testen) en de licentiekosten zijn per extensie verschillend. Om de kosten zo laag mogelijk te houden worden van deze uitgebreide extensies alleen de noodzakelijke updates uitgevoerd. Denk aan het dichten van belangrijke beveiligingslekken of het oplossen van een storende bug. Indien u interesse heeft om deze uitgebreide extensies op te nemen in het preventief onderhoud dan maken we graag een interessant voorstel voor u.