Skip to main content

Video op je website, goed idee?

Video is hot. Want we kijken liever naar filmpjes dan dat we lange lappen tekst lezen. En iedere ondernemer heeft het idee dat video's dé manier zijn om maar onder de aandacht te komen van zijn of haar doelgroep. Maar geldt dat ook voor instructies of wanneer je meer informatie wil over een bepaald onderwerp? En volstaat dan een video, of sluit je dan de gebruikers buiten die liever wél (eerst) wat lezen?

Vaststaat dat niet iedereen ervan houdt om video's te bekijken met informatieve of educatieve inhoud. Soms wil je direct lezen over het onderwerp en niet de video moeten kijken om achter die informatie te komen. Als er iets geleerd moet worden vanaf het internet, volgen mensen één van de volgende gedragspatronen:

  1. lezen alleen de tekst, vermijden de video
  2. scannen de tekst eerst en bekijken dan de video
  3. bekijken direct de video, voor of in plaats van het lezen van de tekst.

Uit onderzoek is gebleken dat video-consumptiegedrag niet alleen afhangt van de gewoonten en voorkeuren van de gebruiker, maar ook van de complexiteit en (on)bekendheid van de content. Hoe langer een ingewikkeld stappenproces of hoe onbekender of moeilijker het onderwerp, des te vaker er op een bepaald punt naar de video werd uitgeweken. Vaak werd wél eerst met tekstlezen begonnen.

Ook speelt motivatie en moeheid een rol: hoeveel moeite wil iemand doen om meer te leren over een bepaald onderwerp? Bij minder motivatie, wordt vaker direct of snel naar de video gekeken. Dit is ook het geval wanneer teksten niet zijn opgedeeld in kortere, overzichtelijke blokken en bullet points. Naarmate de moeite om de tekst te lezen toeneemt, neemt de aantrekkelijkheid van video dus toe.

Kortom, instructies of informatie kun je het beste zowel via tekst als video aan de gebruiker aanbieden. Waarbij de tekst aantrekkelijk moet worden aangeboden en de video een ondersteunende rol kan spelen wanneer content complex is. Kies er dus nooit voor om alleen een video te plaatsen, want daarmee sluit je een hele grote groep gebruikers af die om verschillende redenen niet (direct) video's bekijken.

Bron: NNGroup.com

0
Shares