Skip to main content

Wat betekent PSD2 voor je webshop?

Sinds 19 februari 2019 is de nieuwe regelgeving Payment Service Directive (PSD2) van kracht. De PSD is een Europese richtlijn die ingevoerd is om de internationale betalingen net zo makkelijk en veilig te maken als binnenlandse betalingen. Naast makkelijker en veiliger betalen moet PSD2 zorgen voor meer concurrentie op de betaalmarkt en kunnen consumenten nieuwe online betaal- en rekeningdiensten gaan gebruiken.

Doordat er sinds de invoering in 2007 nieuwe diensten op de markt zijn gekomen (en nog zullen komen), was het noodzakelijk om deze richtlijn te aan te passen. De nieuwe richtlijn is in 2015 aangenomen en is dus sinds 19 februari jl. van kracht.

Geen toeslag voor betaalmethoden
Als je een webshop hebt, betekent dit dat er een aantal zaken anders geregeld moeten worden. Zo mag je geen toeslag meer rekenen voor betalingen met een betaalpas of creditcard. Als dus een klant met VISA-card wil afrekenen, mag je hem niet langer 2% extra laten betalen. In Nederland vallen alle debetkaarten en creditcards onder dit verbod. De betaalmethode waar je nog wel extra kosten voor mag rekenen is AfterPay of betaling middels een acceptgiro. Ook bij kaarten als American Express en Diners Club mag je een toeslag vragen, omdat deze nog niet onder verbod van de EU vallen. De verhoging mag níet hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten. Daarnaast mag je geen toeslag vragen voor standaardoverschrijvingen en automatische incasso’s. Je mag alleen de werkelijke kosten aan de consument doorberekenen. Hoewel je dus geen toeslag in rekening mag brengen, mag je wel korting geven op – voor jou – goedkopere betaalvormen.

Nieuwe betaalmethoden aanbieden?
Om fraude tegen te gaan is in PSD2 een aantal eisen aan de check-out van klanten opgenomen. Betalingen via iDEAL voldoen al aan deze eisen en de Nederlandse creditcards voldoen vaak ook al aan de richtlijnen, doordat ze gebruik maken van twee-factor-authenticatie. Een goed voorbeeld hiervan is 3Dsecure. Controleer bij je payment service provider (betaalprovider die betaalmogelijkheden biedt zoals iDEAL, bankoverschrijving, betaling per mobiele telefoon etc.) of hun betaalmethode voldoet aan de nieuwe regels.

Nieuwe betaal- en informatiediensten
Met PSD2 komen er nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa. Nieuwe betaaldiensten van Apple/Google of b.v Facebook zijn op dit moment nog gekoppeld aan creditcards. Deze betaalvormen gaan echter profiteren van de grotere liberalisering van de betaaldiensten. Deze aanbieders van nieuwe betaal- en informatiediensten komen online tussen jou en je bank, als een derde partij. Dit kan een andere bank of een fintechbedrijf zijn, al deze partijen moeten een vergunning hebben van DNB of van een andere toezichthouder uit de EU. Er is een online overzicht van de financiële ondernemingen die over een vergunning beschikken. Hoewel PSD2 naast het makkelijker en veiliger doen van internationale betalingen dus ook moet gaan zorgen voor meer concurrentie op de betaalmarkt, hoef je je niet verplicht te voelen om alle nieuwe betaalmethoden aan te bieden. Kijk zelf welke oplossingen bij jouw webwinkel en klanten passen. 

0
Shares