Skip to main content

Help Google met het vinden van wat je zoekt

Hoe vaak gebeurt het niet dat je wat intypt bij Google, maar dat het antwoord waar je naar op zoek bent, er niet tussen lijkt te staan. Althans niet tussen de eerste resultaten. Het lijkt wel of Google niet begrijpt wat je zoekt.

Door zoekoperators te gebruiken, geef je Google specifieke instructies over wat het moet zoeken. Zoekoperators zijn woorden die je aan zoekopdrachten kunt toevoegen om de resultaten toe te spitsen. Je bespaart jezelf hiermee de moeite om pagina's met zoekresultaten door te spitten, op zoek naar dat ene relevante resultaat. Door zoekoperators te gebruiken is de kans veel groter dat je binnen de eerste pagina's al precies vindt waar je naar op zoek bent.

Zet je zoekwoord of zoektermen direct - zonder spatie - achter de zoekoperator. Wanneer er een spatie tussen staat kan het zijn dat Google de zoekoperator niet meer herkent.

Allintitle Google

Zoekresultaten bij allintitle:lucians

Hieronder wat voorbeelden van zoekoperators die ervoor kunnen zorgen dat je sneller vindt wat je zoekt bij Google.

allintitle:

Om zoekresultaten te beperken tot alleen webpagina's die deze woorden/woordengroep in de titel hebben (bovenaan de browser)

site:

Beperk resultaten tot één domein of een bepaald subdomein of een submap door deze zoekoperator te gebruiken gevolgd door een url.

*

Gebruik een * om onbekende letters op te geven. Bijvoorbeeld: 'schrijver Harry Muli*' (Google zoekt dan op meerdere schrijfwijzen van de naam Mulisch)

inurl:

Beperk je resultaten tot pagina's die het zoekwoord in hun url hebben

number..number

Typ twee getallen met daartussen twee punten om alle resultaten te krijgen met getallen die binnen dat bereik vallen. Bijvoorbeeld 'wereldcup winnaars 1982..2014'

filetype:

Zoek naar pagina's van een bepaald bestandsformaat, zoals pdf. Gebruik de operator filetype: samen met OR om te zoeken naar meerdere bestandsformaten.

related:

Gebruik deze operator gevolgd door een url om gelijksoortige websites te zien

OR

Als je aan verschillende trefwoorden denkt, kun je ze ook allemaal tegelijk gebruiken door ze te scheiden met OR (in hoofdletters)

-

Gebruik het minteken om alle webpagina's uit te sluiten die het zoekwoord, URL of cijfer bevatten. Bijvoorbeeld: 'smartphone sale -iphone' Je krijgt dan zoekresultaten van websites met smartphone sale - maar zonder de resultaten waar het de iphone betreft.

+

Gebruik het plusteken om bepaalde zoektermen bij je zoekopdracht in te sluiten. Als je op zoek bent naar een tweedehands auto, kun je de zoekopdracht 'volkswagen+tweedehands' gebruiken.

allintext:

Beperkt je resultaten tot pagina's die de volgende zoektermen bevatten in de tekst. Zoek je maar één woord, gebruik dan intext: als operator

"zoekwoord(en)"

Met dubbele aanhalingstekens vertel je Google dat het moet zoeken naar exact deze woordgroep.

link:

Gebruik deze operator om pagina's te vinden die hyperlinks naar de gespecificeerde url bevatten. Met allinurl: zoek je naar een url die meerdere zoektermen bevat.

define:

Gebruik deze operator om de definitie van een woord of woordgroep op te vragen.

AROUND:

Zoek naar trefwoorden die dicht bij elkaar staan. Bijvoorbeeld: 'zoekterm1 AROUND(3)zoekterm2' Dit zoekt naar twee termen die maximaal drie woorden van elkaar afstaan.

Lees meer over zoekoperators, leestekens en symbolen die je kan gebruiken om het zoeken met Google beter te maken.

0
Shares