Skip to main content

Phishing via je Google Agenda

Van phishing via WhatsApp, mail, pop-ups en social media zijn we vrijwel allemaal op de hoogte. Al zijn de berichten tegenwoordig haast niet van echt te onderscheiden, toch lukt het de meesten van ons om verdachte berichten niet te openen, niet op links te klikken en zeker niks te downloaden. Relatief nieuw is phishing via je Google Agenda. Er worden agenda-items - mét phishinglink - in je agenda gezet die niet van echt te onderscheiden zijn.

Denk aan een agenda-item "BTW-aangifte doen" in de tweede helft van de maand juli. Heel aannemelijk dat je als ondernemer deze reminder in je agenda hebt gezet en er dus een melding van krijgt. Wanneer je het item echter accepteert of opent, activeer je een phishing-link. De phishers kunnen niet alleen een item aan je agenda toevoegen, ze kunnen ook het aantal herinnereingen instellen om hetzelfde bericht telkens onder de aandacht te brengen, net zo lang tot je een keer op de link klikt of de uitnodiging verwijdert.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Pas de instellingen van je Google Agenda aan (maar blijf daarnaast ook alert op verdachte acties!) zodat uitnodigingen niet automatisch worden toegevoegd aan je agenda. Dit doe je als volgt:

1. Open de instellingen van Google Agenda in een desktopbrowser

Google Agenda instellingen1

Klik op het instellingen-icoon zodat deze uitklapt:

Google Agenda instellingen2

 

2. Ga naar afspraakinstellingen > Uitnodigingen automatisch toevoegen en selecteer de optie: "Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd"

Google Agenda instellingen3

 

3. Controleer of "Opties weergeven" of "Geweigerde afspraken weergeven" niet zijn aangevinkt

4. Ga vervolgens naar Afspraken uit Gmail en vink "Afspraken uit Gmail automatisch toevoegen aan mijn agenda" uit.

Google Agenda instellingen4

Tot slot: Laat anderen weten van deze manier van phishing om de schade te beperken en blijf waakzaam op uitnodigingen via Google Agenda of andere manieren van een reactie uitlokken als klikken, openen en downloaden! Bij twijfel, informeer bij degene die jou heeft uitgenodigd of iets toegestuurd.

0
Shares